Results 1 to 18 of 18

Thread: 2002 RSV Mille R - Occasionally Cutting Out?

  1. #1
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32

    2002 RSV Mille R - Occasionally Cutting Out?

    Hi Chaps,

    I've only owned my bike for about two weeks. I've been out on it about a dozen times, but the last to times the bike has cut out after 10 - 15 minutes of riding.

    After it has cut out, if I turn the ignition off and on again, the bike starts and I can continue riding.

    Any ideas?

    (when it cuts out, all the electrics / lights are still working)

  2. #2
    One Liter Duc Eater apriliamoto's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Co. Durham
    Posts
    772
    Could be the Sidestand switch mate, I had this issue on mine.

  3. #3
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by apriliamoto View Post
    Could be the Sidestand switch mate, I had this issue on mine.
    Thank's for the heads up.

    Is it a common issue? What were the symptom with yours?

  4. #4
    One Liter Duc Eater apriliamoto's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Co. Durham
    Posts
    772
    It would cut out when ever I was riding a left hand bend. Would just totaly cut out, all electrics still on. Would pull up and the bike would start off the button with no hesitation/issue. When I inspected the switch it was corroded and a little exposed to the elements. I cut the end off the switch and removed it. I also bridged the 2 outer wires IIRC going into the loom. never happened since. I did have a small issue with my alarm behaving erratically but was only present for 5 miles when I was having it removed.

    Hope this helps

  5. #5
    Evil Twin fusebox's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    279
    Does it cut out when your riding along or when pulling upto junctions buddy?

    Any other odd symptoms?

    Let is know dude!


    Griff

  6. #6
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32
    While I'm riding along.

    Went out for a ride yesterday and all was well though. :S

  7. #7
    Evil Twin fusebox's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    279
    cool!

    if it continues to be a problem, then let us know!!

    may the force be with you!!

    Griff

  8. #8
    Baby Twin
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Leicester
    Posts
    6
    If it is the S/S Switch here's some useful info for you!

    (OEM part 29.30 (inc. VAT) - Part No: 854888)

    Barra! (Having just purchased one to fix my bike!)

  9. #9
    One Liter Duc Eater apriliamoto's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Co. Durham
    Posts
    772
    Or if you have a good memory save a few quid and look to the left of the bike before you set off lol.

  10. #10
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32

    Question

    Well, got my side-stand switch replaced. Two days later, bike cuts out again.

    Another couple of days later, I was sat waiting at a train crossing. The idle is quite high, so I adjusted the idle thumb screw down (quite a lot, as it didn't seem to make much difference, the idle is still at about 1500 rpm).

    Anyways, after the idle adjustment I've been for about a dozen rides and it hasn't cut out whilst riding.

    ...but, it now cuts out (regularly) while the bike isn't fully warm (the coolant is under 70ish degrees). Any ideas?

  11. #11
    One Liter Duc Eater Carbon Kid's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    640
    1500 idle is a bit high matey, unless you have race system and 57mmTB's...
    should be more like 1,275 rpm
    ck

  12. #12
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by Carbon Kid View Post
    1500 idle is a bit high matey, unless you have race system and 57mmTB's...
    should be more like 1,275 rpm
    ck
    I've got the Aprilia SP Titianium twin-shotgun race pipes and the chip to suit (dealer fitted / option from new).

  13. #13
    One Liter Duc Eater Carbon Kid's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    640
    is that a full system or just the cans like I had?.before I got the akara Evo system

  14. #14
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by Carbon Kid View Post
    is that a full system or just the cans like I had?.before I got the akara Evo system
    It's the full system used on the SP - I'm not sure if there is any difference with the headers though?

  15. #15
    One Liter Duc Eater Carbon Kid's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    640
    think they are standard headers mate
    ck

  16. #16
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32
    Right, got the spanners on the bike last night. I'd been advised to check the CO trim pots has been set to 12 o'clock.

    I pulled the ECU and found that the left trim was at 12, but the right was at 11. I'd have thought these should always be in sync?

    Anyways, I tweaked the right trim to 12 and refitted the ECU. The bike started first time (hooray), but after warming up the idle had increased to 1700rpm.

    However, now the idle adjuster actually seems to work, Before, 3-4 turns didn't really affect the idle speed at all. Now, 1-2 turns changes the idle by 100 - 200 rpm. The result being I can set the idle speed lower than I ever could before, from 1450 down to 1200 (where it sounds lumpy).

    Anyone add some info / explanation on what's going on?

  17. #17
    Evil Twin RSV Stupid!'s Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    East Mids
    Posts
    249
    take it TAZ bikes mate and ask one the guys there mate.

  18. #18
    Baby Twin
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Peterborough
    Posts
    32
    Quote Originally Posted by RSV Stupid! View Post
    take it TAZ bikes mate and ask one the guys there mate.
    That's where it went for the side stand switch.

    Because it's a really intermittent problem, I don't fancy paying 50 an hour to investigate an issue while there are still things I can look at.

Similar Discussions

  1. Replies: 12
    Last Post: May 17th, 2014, 01:53 AM
  2. Replies: 7
    Last Post: August 3rd, 2011, 02:04 AM
  3. My 2002 RSV Mille R
    By mikaveli in forum Pictures
    Replies: 2
    Last Post: July 20th, 2011, 01:06 AM
  4. 2002 rsv keeps cutting out
    By benjy44 in forum Aprilia RSV Mille
    Replies: 11
    Last Post: May 8th, 2011, 11:54 PM
  5. 03 mille cutting out
    By Richard-Adam in forum Aprilia RSV Mille
    Replies: 17
    Last Post: May 15th, 2009, 12:15 AM

Tags for this Thread