Results 1 to 9 of 9

Thread: non starting mille ( no spark )

  1. #1
    Superbike Twin
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    184

    non starting mille ( no spark )

    Hi guys just some advice please , have a 2003 aprilia rsv1000 , out for a ride today after about 50 miles the bike just stopped , no miss firing or any thing.
    Tried cranking her over nothing at all not even trying to fire , while I waited for breakdown recovery , I checked her over , the fuel pump is priming , plenty of fuel , but no spark on any of the spark plugs , also they seemed a bit dry considering I'd cranked the engine over for a while ?.
    The side stand has the bypass mod , when the recovery guy came i checked the coils over with his meter ( I dont know anything about bikes I'm a car man he said ? lol ) seems they had voltage to all four , but were'nt switching off for a spark to be produced ?

    Any ideas or clue's , going to have a look at her later

    thanks Eddie

  2. #2
    AMA Pit Boss
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Shoeburyness, Essex
    Posts
    2,338
    clutch switch maybe ?

  3. #3
    Superbike Twin
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Wolverhampton
    Posts
    157
    tilt sensor under the seat? little black box that rattles with a ball bearing in it.. see if its loose.

  4. #4
    Baby Twin
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    62
    get a new starter diode that should sort it

  5. #5
    GP Champ apostrophe's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    W Yorks
    Posts
    1,020
    Quote Originally Posted by biker4life View Post
    get a new starter diode that should sort it
    What's that? Why?

    Rob

  6. #6
    Superbike Twin
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    184
    Well checked everything out , and it turned out to be the ignition trigger pick up on the alternator side ( bit like a crankshaft sensor ) cleaned up the contact which was very dirty with fine sandpaper , checked the wiring and away she went , anybody know if this is a common fault ?

    Eddie

  7. #7
    Baby Twin
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    62
    its the grey relay under the passenger seat it does the safety
    circuits if its faulty it will stop bike from running

  8. #8
    GP Champ apostrophe's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    W Yorks
    Posts
    1,020
    Quote Originally Posted by biker4life View Post
    its the grey relay under the passenger seat it does the safety
    circuits if its faulty it will stop bike from running
    I think it's official name on the wiring diagram is 'engine stop relay' which is why I wasn't sure what you were referring to when you said 'starter diode'.

    Rob

  9. #9
    Baby Twin
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    21
    If it happens again, check the horn fuse. Mine blew at the MOT test centre and it cuts out the bike! Don't you love italian electrics.

Similar Discussions

  1. Starting problem on 2003 RSV mille
    By chi in forum Aprilia RSV Mille
    Replies: 8
    Last Post: August 8th, 2011, 07:43 AM
  2. Mille not starting - need suggestions
    By azman1983 in forum Aprilia RSV Mille
    Replies: 14
    Last Post: January 30th, 2010, 08:05 AM
  3. mille spark plugs
    By mechbiker in forum Aprilia RSV Mille
    Replies: 1
    Last Post: January 17th, 2010, 01:20 PM
  4. Mille starting problem
    By the turner in forum Aprilia RSV Mille
    Replies: 17
    Last Post: January 12th, 2010, 07:58 AM

Search tags for this page

Click on a term to search for related topics.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •