Results 1 to 10 of 10

Thread: RSV1000r (2004) not starting, just turning over.

  1. #1
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14

    RSV1000r (2004) not starting, just turning over.

    Hi, I have a 2004 rsv1000r. Its been fine until last month when it wouldn't start it just turned over. I took the key out for 30 seconds put it back in then it fired up. Again this happened where it just turned over but this time took key out put it back in but nothing. Had to do it again and again whilst stuck in a petrol station yesterday and took 10 to 15 mins of trying to get it going before it eventually fired up. What I think it may be is that the bike is not picking up the key?? When it fires up eventually it fires up straight away, it doesn't struggle at all, which is making me believe its electrical. Also a couple of times when I have gone to switch the bike off it has stayed running even with the key out! then after 10 seconds or so it turns off by itself! Whilst it was running without the keys in the clocks and lights were off just as if the bike was turned off. I rang my local apprilia dealer and explained all this and they said they could look at it but didn't know how long it would take them to find the problem, at 40 an hour I didn't want to risk it. The fuel pump also sounds at though its kicking in still when the bike is parked up switched off. So any help/ info will be helpful. There was another post with a similar problem I found (dated back to 2011) but no conclusion.
    Please Help

  2. #2
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14
    Are there any wires that are prone to corroding which can lead to starting issues??

  3. #3
    Baby Twin andreas's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Posts
    90
    Give Griff a call - Home - Aprilia Performance

  4. #4
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14
    Cheers, gave him a ring and explained but he couldn't really tell me anything without having a look at it, and he is about 3 hours away from me unfortunately.

  5. #5
    Baby Twin andreas's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Posts
    90
    Pity you're so far. Griff is an ace Aprilia guy. Long range diagnosis is impossible . . but . . from your description of the problem, I'd be examining the ignition switch first - folks sometimes blast WD-40 into them in the mistaken belief that it is good for them - all it does is gunges them up so that the contacts don't work properly. I'd give the ignition switch a blast of brake cleaner. As for the immobiliser - unlikely - they either work or don't work. One last thought - you don't have an alarm fitted . . do you?

  6. #6
    AMA Pit Boss redratbike's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Modding collectors in kent
    Posts
    2,969
    Have you tried the search function here...read back through some old threads.. seems to say mobilizer needs to be taken apart

    See the thread I found below


    Hi, if you do a search under immobiliser ecu, you'll find the thread along with some others that are usefull.
    I had the same problem, the bike used to run with the key removed?? I opened the back off the immobileser ecu and re-soldered all the connections which seemed to fix the problem as a couple of them looked corroded.
    If you do remove the back of the ecu, be very careful as the pcb is very close to the edges of the plastic case, i used a dremmel.

  7. #7
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14
    Thanks Andreas, yes it's had a good few squirts of WD40 down the barrel in its life so will definitely give it a clean out with brake cleaner. And no it doesn't have an alarm fitted.

  8. #8
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14
    Redratbike, yea that sound just like mine! I had a tinker on with it last night and took the ecu off to have a look for any corrosion but the back doesn't seem to budge. May take it somewhere for someone to take a look inside. Thanks mate.

  9. #9
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14
    tried the brake cleaner down the ignition barrel and looking at the pool of black liquid on the garage floor it had obviously got some crap out! But unfortunately no luck.
    What is strange though is the bike is left on an optimate all the time, I disconnect it every time before starting. Anyway, it wont start until the battery is just about flat on what seems like the last bit of power left in it. Done it a few times now. Iv ran the battery down so far today it was just clicking and not turning over, left it ten seconds tried again and it managed to turn over once (just) and it fires up! Baffled isn't the word

  10. #10
    Baby Twin
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hartlepool
    Posts
    14
    Had bike into aprilia dealer in Thirsk, North Yorkshire. He said the problem was the ECU so I bought a second hand one mad dropped it off . He phoned me the next day after fitting it and said it was not the ecu, it is he immobiliser unit and it needs a new one. It is quite expensive and I don't want to spend any more money on it especially after buying a second ecu.
    I know people know how to bypass the immobiliser but keep it hush hush as not to let the info get into the wrong hands.
    Can anyone PM me on how you can do this. Bike had been off the road a year now and really want to get back on it! Any help much appreciated!

Similar Discussions

  1. slow turning over/starting.
    By gregorious77 in forum Aprilia RSVR
    Replies: 7
    Last Post: January 13th, 2013, 11:51 PM
  2. CF Fairings/Body Parts for 2004 RSV1000R
    By TraumaHound in forum Want to Buy
    Replies: 1
    Last Post: February 24th, 2012, 11:30 AM
  3. 2004 RSV1000R for sale
    By rsvtone in forum Classifieds
    Replies: 1
    Last Post: July 5th, 2009, 05:04 AM
  4. Wanted 2004/5 RSV1000R
    By stoney in forum Want to Buy
    Replies: 7
    Last Post: March 12th, 2009, 09:03 AM
  5. Bar risers for 2004 rsv1000R
    By jjenk in forum Aprilia RSVR
    Replies: 1
    Last Post: April 28th, 2008, 01:05 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •